Најдобрите бесплатни алатки на Google за да го зголемите вашиот блог на WordPress

Дали ги барате најдобрите бесплатни алатки на Google за да го зголемите вашиот блог на WordPress?

Google нуди широк спектар на бесплатни алатки за да им помогне на блогерите и сопствениците на веб -страници да ја подобрат својата оптимизација, да добијат поголем сообраќај, да бидат попродуктивни и многу повеќе. Во оваа статија, ги истакнуваме најдобрите бесплатни алатки на Google што секој блогер на WordPress треба да ги користи.

19+ Free Google tools every WordPress blogger should use

1. Google Analytics

Google Analytics

Google Analytics е најсеопфатната алатка за анализа за блогови и веб -страници на WordPress. Тоа ви кажува како вашите посетители ја пронашле вашата веб -страница, кои уреди ги користеле, кои страници ги гледале и како тие комуницирале со вашата веб-страница.

Овие информации ви помагаат подобро да ја разберете вашата публика, за да можете да планирате и извршите ефективна стратегија за содржина. Ќе можете да видите и кои теми и страници го претвораат најдоброто, и стабилно ја подобруваат вашата веб-страница со текот на времето. Најлесен начин да додадете Google Analytics на WordPress е да користите MonsterInsights.

Тоа е најдоброто аналитичко решение за WordPress што го користат над 3 милиони веб -страници.

Ви овозможува да ги видите вашите статистики на Google Analytics директно во вашата табла со WordPress.

MonsterInsights stats dashboard

2. Google Search Console

Google Search Console

Конзолата за пребарување на Google е збир на алатки што им помага на сопствениците на веб -страници да го следат и одржуваат нивното присуство и рангирање на пребарувачите. Тоа ви помага да видите кои клучни зборови луѓето ги користат за да ја пронајдат вашата страница, да ве известат за грешки на страницата што го спречуваат вашето рангирање и многу повеќе.

Плус, можете да поднесете XML-мапа на сајтот преку Google Search Console за да им помогнете на пребарувачите подобро да ја пребаруваат вашата веб-страница.

Најлесен начин да додадете конзола за пребарување на Google на WordPress е со користење на додатокот се во едно оптимизација (All in One SEO). Тоа е најдобриот приклучок за оптимизација за WordPress што го користат повеќе од 2 милиони веб-страници.

3. Google Programmable Search

Google Programmable Search

Стандардната карактеристика за пребарување на WordPress е прилично ограничена и не е многу добра за наоѓање соодветна содржина. Како што расте вашата веб-страница, ќе барате начин да им помогнете на вашите посетители да го најдат она што го бараат.

Програмабилното пребарување на Google ви дава лесен начин да додадете сопствено пребарување на вашата веб -страница на WordPress. Имате целосна контрола врз содржината што ќе ја бара, и можете да ја дизајнирате функцијата за пребарување за целосно да се вклопи во вашата веб -страница.

4. Google Tag Manager

Google Tag Manager

Управувачот со ознаки на Google ви овозможува лесно додавање и управување со фрагменти од код, или „ознаки“, на вашата веб -страница. Ознаките најчесто се користат од аналитички и маркетинг алатки за да додадат следење или други карактеристики на вашата страница.

Додавањето ознаки на вашата веб -страница на WordPress обично бара сопствен код. Овие приспособени фрагменти од кодот вчитуваат надворешна скрипта и тешко е да се управуваат со сите. Управувачот со ознаки на Google го решава овој проблем со тоа што ви овозможува да управувате со сите надворешни кодови од една табла.

Треба само да додадете еден фрагмент на Google Tag Manager на вашата страница, а потоа можете да управувате со останатите од една табла.

5. PageSpeed Insights

Google PageSpeed Insights

Имањето веб -страница за брзо вчитување е еден од најважните делови за обезбедување добро корисничко искуство и солидна оптимизација за WordPress.

Google PageSpeed Insights е алатка за следење на перформансите на веб -страница. Тоа ви кажува како функционира вашата веб -страница и на десктоп и на мобилни уреди. Резултатите се поделени во различни делови, за да можете да видите што го спречува вашиот сајт.

Исто така, постојат ресурси и најдобри практики за да ви помогнат да ги поправите сите проблеми што можеби ги имате.

PageSpeed Insights results

За повеќе детали за извршување тест за брзина на веб -страница, погледнете го нашиот водич како правилно да извршите тест за брзина на веб -страница. Ако откривте дека вашата веб -страница има проблеми со перформансите и брзината, тогаш можете да направите многу за да го подобрите ова.

Прво, препорачуваме да користите хостинг на WordPress со високи перформанси, како Bluehost или SiteGround.

Следно, можете да користите додаток за кеширање на WordPress како WP Rocket. Приклучоците за кеширање го намалуваат оптоварувањето на вашиот сервер и го забрзуваат вашиот сајт на WordPress.

6. Google Mobile-Friendly Test Tool

Google Mobile Friendly Test

За многу веб -страници на WordPress, голем обем на сообраќај може да дојде од мобилни уреди. Ако вашата веб -страница не е оптимизирана за мобилни телефони, тогаш ќе создадете лошо корисничко искуство и може да изгубите од рангирањето на пребарувачите.

Алатката за тестирање на Google за мобилни телефони ќе ви каже колку добро вашата веб-страница е оптимизирана за мобилната мрежа. Willе ви даде детален преглед на какви било проблеми и што можете да направите за да ги поправите.

Најлесен начин да се осигурате дека вашата веб -страница е оптимизирана за мобилната веб -страница е со користење на одговорна тема на WordPress. Овие теми автоматски ќе се прилагодат на големината на екранот на вашиот посетител, така што ќе изгледаат совршено на мобилните уреди.

7. Google Ads Keyword Planner

Google Ads Keyword Tool

Планерот за клучни зборови на Google Ads ви дава увид во она што луѓето го бараат во пребарувањето на Google. Ги вади податоците од резултатите од пребарувањето на Google и платените огласувачи.

Користејќи ја оваа алатка, можете да генерирате листа на клучни зборови поврзани со вашиот блог и да видите кои клучни зборови добиваат најмногу пребарувања месечно. Податоците не даваат точни бројки, но даваат општи проценки.

Google Ads Keyword Tool results

Оваа алатка исто така може да ви помогне да генерирате нови идеи за објавите на вашиот блог, да ја испланирате стратегијата за содржина и да водите сопствени рекламни кампањи за плаќање по клик (PPC) користејќи ги Google Ads.

8. Think with Google Research

Think with Google

Размислете со Google Research е една од најдобрите алатки за истражување на пазарот. Оваа збирка алатки ќе ви помогне да го разберете вашиот пазар, да забележите нови трендови и да ја зголемите вашата веб -страница или онлајн продавница.

Податоците и увидите што можете да ги добиете во зависност од тоа кои алатки ги користите. На пример, алатката Market Insights може да ви помогне да пронајдете нови регионални или глобални пазари за проширување.

Think with Google market insights

Постои уште една алатка што покажува категории на мало кои растат во популарност, заедно со соодветните термини за пребарување. Ова ви кажува дали нишата во која се наоѓате, му расте популарноста.

Think with Google rising retail categories

За оние кои имаат канал на YouTube или уредуваат видеа, можете да ја користите алатката за пронаоѓање публика за да откриете нова публика на YouTube.

9. Google My Business

Google My Business

Google My Business е алатка која ви овозможува да ги додавате информациите за вашата локална деловна активност на Google, за да може да ги прикаже вашите деловни информации во резултатите од пребарувањето.

Ако водите локален бизнис или давате услуги на локално подрачје, тогаш Google My Business е нешто што не можете да го пропуштите. Прикажувањето на вашите деловни информации во резултатите од пребарувањето на Google ќе ја зголеми видливоста на пребарувањето на вашиот бренд и ќе ви донесе нови клиенти и потенцијални клиенти.

Можете да го комбинирате ова со функциите за локална оптимизација од AIOSEO за дополнително да ги подобрите вашите огласи за локални бизниси во Google.

10. Google Optimize

Google Optimize

Google Optimize е алатка која им помага на сопствениците на веб -страници да ги оптимизираат своите веб -страници со извршување на A/B сплит тестови. Ова овозможува да споредите две различни верзии на страница за да видите кои се конвертираат подобро.

На пример, можете да извршите сплит тест на две различни продажни страници за да видите која од нив води кон повеќе клиенти. Со разделување на тестирање, можете постепено да ги оптимизирате страниците на вашата страница, за да добиете највисоки можни конверзии. Можете да креирате тест за разделување едноставно со градител за влечење и пуштање. Google автоматски ќе ги прикаже варијациите на вашите посетители по случаен избор и ќе собира податоци.

11. Google Adsense

Google AdSense

Google Adsense им овозможува на блогерите и сопствениците на веб -страници лесно да ги монетизираат своите веб -страници со реклами за прикажување.

Adsense е една од најдолговечните програми за рекламирање на екранот. Откако ќе бидете одобрени за програмата, можете да ги додадете рекламите за прикажување на вашата страница и да започнете да заработувате. За лесно управување и прикажување на вашите реклами, препорачуваме да користите додаток за управување со реклами на WordPress.

Можете исто така да ги комбинирате приходите од Google Adsense со други активности што генерираат приход, како што е маркетингот за продажба и продажба на онлајн курсеви.

12. Google Docs, Sheets, Slides, Forms, Calendar, & Gmail

Google Docs, Sheets, Slides, Forms

Во однос на алатките за продуктивност што ќе ви помогнат да создадете подобра содржина, Google ве покрива. Ќе најдете широк спектар на алатки за мобилни и десктоп, вклучувајќи ги и Google Docs, Sheets, Forms, Calendar, Gmail и повеќе.

Главната предност на користењето на апликациите за продуктивност на Google се лесните карактеристики за споделување, со целосна контрола на приватноста, неограничени ревизии, внатрешни коментари и соработка во реално време, и сето тоа без потреба да го притиснете копчето за зачувување.

Плус, постојат сите видови иновативни начини за интегрирање на овие алатки со WordPress. На пример, можете да поврзете формулари на WordPress со „Табели на Google“, да интегрирате „Календар на Google“ со WordPress и многу повеќе.

13. Google Drive

Google Drive

Google Drive е алатка за складирање облак што можете да ја користите за складирање на сите ваши Документи на Google, датотеки на Google Sheets и многу повеќе. Бесплатната верзија споделува 15 GB простор за складирање на сметките на Drive, Gmail и Google Photos.

Можете да го користите бесплатниот простор за облак за складирање за да ја зачувате саканата датотека и да ги синхронизирате на други уреди со сметка на Google. Ако барате место за безбедно чување на вашите резервни копии на WordPress, тогаш ова може да биде идеална опција.

14. Google Maps

Google Maps

„Карти на Google“ ви дава одличен начин да вметнете интерактивни мапи во вашата веб -страница на WordPress. Додавањето карта на вашата веб -страница може да им покаже на вашите посетители каде сте физички лоцирани. Ова е карактеристика што мора да ја имаат локалните бизниси како ресторани и кафулиња.

Ако сте блогер за патувања, тогаш исто така можете да ги користите „Карти на Google“ со создавање и вградување интерактивна карта на сите места на кои сте биле.

15. Google Alerts

 

Google Alerts

Google Alerts веднаш ќе ве извести во секое време кога вашиот бренд или име ќе се споменат на интернет.

Потребни се само неколку секунди за да креирате Google Alert за името на вашата марка или клучни зборови, така што ќе добивате известувања по е -пошта кога ќе бидете споменати на Интернет.

Тоа е важна алатка што треба да се користи за градење силна слика на брендот. Плус, овие предупредувања можат да помогнат да ве известат за можностите за заостанување на врската и потенцијалните деловни партнерства.

16. Google Trends

Google Trends

Google Trends ви дава поглед одблизу на она што е во тренд во светот на пребарувањето. Можете да пребарувате низ најновите курирани податоци или да пребарувате клучни зборови поврзани со вашата ниша.

Оваа алатка може да биде корисна покрај другите алатки за истражување, како што е планер за клучни зборови на Google Ads.

Кога внесувате клучен збор, ќе можете да видите дали неговата популарност е во тренд нагоре или надолу. Можете да ги користите овие сознанија за да одлучите за нови ниши, за да навлезете во нови теми за написи.

17. Google Fonts

Google Fonts

Типографијата и изборот на фонтови играат многу важна улога во дизајнот и употребливоста на вашата веб -страница. Фонтови на Google е одлично место за барање бесплатни фонтови што можете да ги користите на вашата веб -страница.

Можете да ги преземете и користите овие фонтови директно од Google, или да ги вметнете во вашата веб -страница и да ги сервирате од серверите на Google.

18. Google Hangouts

Google Hangouts

Google Hangouts е бесплатна конференциска разговор и алатка за видео состаноци од Google. Тој нуди безбедни пораки, телефон и видео конференции за тимови и бизниси.

Ова е совршено за помалите тимови кои сакаат да водат брзи разговори и лесно да споделуваат Документи на Google за време на повикот. Корисниците можат да се придружат на видео состаноци со број за бирање или врска за состанок.

19. YouTube

YouTube

YouTube не е само услуга за видео хостинг, туку е и втор најпопуларен пребарувач на интернет. Милиони корисници постојано бараат видео содржини на YouTube. Додавањето видеа во содржината на вашиот блог може да ви помогне да добиете поголем ангажман, но ви препорачуваме никогаш да не испраќате видеа на WordPress.

Наместо тоа, препорачуваме да ги хостирате на YouTube. Имаме сопствен WPBeginner канал на YouTube каде што сме домаќини на сите видеа што ги вметнуваме на нашиот блог.

Бесплатни бонус Алатки на Google

Има многу повеќе алатки на Google кои се бесплатни и можат да бидат неизмерно корисни со вашиот блог на WordPress.

Некои од нив се:

Фотографии на Гугл                                                                                                  Гугл Чува                                                                                                                      Гугл преведувач                                                                                                          Гугл Вести

Google често лансира нови алатки и услуги и многу од нив се достапни бесплатно или по многу конкурентна цена. Се надеваме дека овој напис ви помогна да пронајдете нови бесплатни алатки на Google што треба да ги користат секој блогер на WordPress.